søndag den 23. juli 2017

Zradná baráž v krajine kontrastov. Veselý: Vidíme, ako sa doma máme skvele

V indickom Dillí.

V metropole, kde sa tenisti chystajú na víkendovú baráž o Svetovú skupinu proti domácemu výberu.

V mieste kontrastov, kde žijú na uliciach celej rodiny, pričom len kúsok od nich stoja luxusné sídla boháčov.

Podobné rozdiely možno nájsť aj v dejisku daviscupového zápasu. V jeho útrobách sú špinavé priestory plné prachu - a len pár metrov vedľa upravené miestnosti slúžiace oficiálne účely barážového zápasu.Pri vchode na centrálny kurt víta ošumelá cedule, samotný dvorec však pôsobí moderne.

"Bol som v Argentíne, Kazachstane či Paraguaji, ale toto je určite najväčší exotika," povedal kapitán Jaroslav Navrátil, ktorý je u českého výberu desiatou sezónu.

Nad centrálnym kurtom v tenisovom komplexe r ádžom Kumar Khanna, kde sa stretnutie odohrá, občas preletí papagáje.Na ulici je možné stretnúť kravy či túlavé psy.

Do India už nikdy!

A aj za múrmi areálu sa rozlieha všadeprítomné trúbenie klaksónov. "Kto ho nemá, ako by nebol," zhrnul najmladší člen slovenského tímu Adam Pavlásek.

V meste, kde sa dopravné predpisy berú ako nezáväzné odporúčania, je klaksón zásadný pomôckou všetkých vodičov. "Je obdivuhodné, že sa tu nikto nenabourá," začudoval sa Jiří Veselý, ktorý je prvýkrát v českom výbere jednotkou.

Aj preto sú zážitky z miestnych ciest skôr úsmevné, to indická každodenná realita vzbudzuje väčší chmáry. "Človek vidí na uliciach celej rodiny s malými deťmi pod mostom. Normálne tam býva.Až tu si uvedomíme, ako sa u nás máme skvele, "rozpráva Veselý.

Pavlásek navštívil Indiu už vlani v ok tóbri, kedy v krajine strávil 14 dní kvôli dvom menším turnajom. "Jazdili sme školskými autobusmi. Nastupovali sme na ulici medzi ľuďmi a psami, potom nás tam bolo dvadsať tenistov, boli sme Narvan, "spomínal.

Vtedy takisto opatrne volil z ponuky jedál, vyhýbal sa exotickým pokrmom. "Bol som stále na štyroch jedlách. Špagety s kečupom, suché kura s ryžou a podobne. Trochu som schudol, "obzeral sa.

Vtedy sa zaprisahal: Do Indie už nikdy!

"No, časy sa menia," pousmial sa v stredu po tréningu.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar