tirsdag den 11. april 2017

Predstavenie účastníkov MS - Pobrežie Slonoviny

Vyzerá to ako krutá irónia osudu - Slony sa na treťom Mundial v rade vôbec prvýkrát vyhnú "skupine smrti", lenže na prvý pohľad už je príliš neskoro. Ich zlatá generácia je skrátka za zenitom a ani tento rok sa teda nedajú očakávať nejaké zázraky ..
História:
Je takmer isté, že fanúšikovia rokov budúcich budú deliť futbalovú históriu Pobrežia Slonoviny na éru pred a po Drogbovi. Nová kapitola africkej futbale sa začala písať v roku 2006, kedy do tej doby dominantné tímy arabského severu vypratali miesto reprezentáciám od Guinejského zálivu - a Pobrežie, spoločne s Ghanou, odvtedy platia za najsilnejší výber čierneho kontinentu.Ghančan zažili jednu slávnu éru už skôr, pre slony je potom súčasná generácia tou prvou, ktorá sa dokázala etablovať medzi svetovou elitou.
Práve Ghana bola tiež ich súperom vo finále Afrického pohára národov v roku 1992, ktorý sa konal v Seneg alu a je dodnes jediným zlatým úspechom ambiciózneho tímu. Slony zohrali svoj prvý medzinárodný zápas v roku 1960 a prakticky ihneď sa zaradili medzi tie lepšie africkej výbery, vo svete však mali získať ohlas až takmer polstoročie potom.Ešte v roku 2004 to na žiadny prelom nevyzeralo, hráči v oranžových dresoch prepadli v kvalifikácii na Pohár národov v Tunisku a pri predstave, že o iba dva roky neskôr budú svojím futbalom baviť na majstrovstvách sveta celú planétu, by si fanúšikovia zrejme ťukali na čelo.
Lenže šampionát v Nemecku zmenil všetko. Samozrejme to nie je možné povedať s istotou, ale dá sa predpokladať, že s trochou šťastia pri žrebovaní základných skupín mohli vtedy mladí a nažhavení Slony zopakovať podobnú jazdu ako Senegal o štyri roky skôr.V preťažké konkurencii síce prehrali zápasy s vysokými favoritmi z Argentíny aj Holandska, herne však rozhodne nesklamali, naopak - ich nadšený, ofenzívny futbal pritiahol pozornosť nestranných fanúšikov z celého sveta, a keď potom v poslednom zápase otočili zápas so Srbskom a Čiernou Horou (z 0 : 2 na 3: 2) a pripísali si historicky prvú výhru na MS, vyzeralo to s ich budúcnosťou ružovo. V Nemecku ešte doplatili na neskúsenosť, taktickú naivitu a individuálne chyby v obrane, ich ofenzívny potenciál však sľuboval veľké veci.
Možno, že keby sa tamojšie futbalovej asociácii podarilo nájsť stáleho a schopného kouča, vyzerali by nasledujúce roky trochu inak .Od odchode úspešného Henriho Michela však Sloni nikdy nemali na lavičke muža, ktorý by ich nepopierateľný talent a potenciál dokázal dostatočne usmerniť, a pochopiteľne na to doplácali. Generácia, ktorá mala opanovat africkú scénu a na tej svetovej prelomiť (pre africké tímy) bájnu hranicu semifinále, tak nakoniec zhorela na všetkých frontoch - na Pohári národov sú jej vrcholom dve striebra (2006 a 2012), na majstrovstvách sveta stále čakajú na premiérový postup zo skupiny.
Pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike od neho neboli ďaleko.Nemilosrdný los im do skupiny určil ďalšie dva favoritov, Brazílii a Portugalsko, spolu s outsiderom zo Severnej Kórey; tím pod vedením švédskeho veterána Svena-Görana Erikssona sa však veľké výzvy nezľakol a hneď v prvom dueli s Portugalcami uhral bezgólovú remízu. Proti Brazílii však prišla očakávaná prehra (1: 3), ktorá zrazila ich postupové šance na minimum; nepomohla im ani pohodlná záverečná výhra nad Kórejci (3: 0). Slony sa tak opäť porúčal domov pred bránami vyraďovacích bojov, ani tentoraz však nesklamali.
Tento rok idú Drogba a spol. na Mundial tretíkrát v rade, a čokoľvek iného než nepostup bude považované za neúspech.Kolumbia, Japonsko a Grécko sú síce kvalitné súperovi, lenže od Slonov sa už očakáva viac než len predviesť sympatický vý kon. Je načase začať vyhrávať.
Kvalifikácia:
Čoby najvyššie nasadený africký tím malo Pobrežie pri žrebovaní kvalifikačnej skupiny dobrú východiskovú pozíciu v prvom koši, aj napriek tomu je však nečakalo nič ľahkého - do skupiny C k nim bolo okrem Tanzánie a Gambia priradené aj ambiciózny Maroko.Kto však očakával tuhý boj dvoch z najtalentovanejších celkov čierneho kontinentu, musel nakoniec ostať sklamaný; Slony si totiž svoju skupinu úplne podmanili, s Marokom dvakrát remizovali a spoľahlivejšie forma v dueloch s outsidermi (4 výhry zo 4 zápasov) je poslala do baráže s luxusným päťbodovým náskokom.
O postup hral Lamouchiho tím so silným lokálnym rivalom zo Senegalu; Levy z Teranga však aj cez rad talentovaných hráčov prechádzajú nesmierne ťažkým obdobím, čo sa na vzájomnom dvojzápase nakoniec prejavilo. Premenená penalta Didiera Drogbu už v tretej minúte úvodného duelu jasne u kázala, že si Slony šancu na majstrovstvách sveta utiecť nenechajú.Doma nakoniec vyhrali 3: 1, postup na šampionát potvrdili na neutrálnej marockej pôde remízou 1: 1.
Na koho sa zamerať: Serge Aurier
Asi každý fanúšik vidí , že Slony potrebujú generačnú obmenu ako soľ - a to pokiaľ možno čo najrýchlejšie, ak nechcú pracne vydobyté pozície medzi svetovou elitou zase vypratať.Medzi radom tridsiatnikov, ktorí sú skrátka až príliš kvalitné na to, aby ich niekto mladší vytlačil zo zostavy (často ani nie je kto), tak meno Serge Aurier septembra ako maják sľubujúci lepšie zajtrajšky.
Dvadsaťjedenročný Aurier pôjde na majstrovstvá sveta s bilanciou iba 9 štartov v národnom tíme, napriek tomu však nie je najmenších pochýb, že ho Lamouchi v zostave nezabudne.S výnimkou stálic Kaloua s Yayo Tour totiž Slony momentálne nemajú lepšieho hráča - Aurier bol v uplynulej sezóne v Toulouse fenomenálny , zaradil sa medzi najväčšie hviezdy Ligue 1 a v podstate sa už len čaká, či si ho z okcitánského klubu vytiahne Arsenal alebo nejaký iný hnuteľný klub.
Zoznam Aurierových prednosťou je zdanlivo nevyčerpateľný - je dostatočne univerzálny (okrem pravého beka zvláda aj post stopéra), silný v súbojoch, takticky inteligentný, zodpovedný v obrane a prekvapivo produktívny v útoku (v sezóne nastrieľal 6 gólov, čo je na obranca obdivuhodný počin).Pre rad fanúšikov bude majstrovstvá sveta prvou príležitosťou vidieť ho v akcii proti tým najlepším, a na Pobreží Slonoviny dúfajú, že ich klenot túto skúšku zvládne. Herný rozdiel oproti predchodcovi Emmanuel Ebouému je už teraz obrovský.
Tréner: Sabri Lamouchi
Ak sme v úvode hovorili o tom, že veľkou nevýhodou Slonov je nestabilita (a objektívne i nedostatok kvality) na poste trénera, tento rok to len ťažko bude lepšie. Sabri Lamouchi je v nezávid eniahodnej pozícii - na šampionáte povedie tím, od ktorého sa očakáva minimálne postup zo skupiny, on sám sa však trénovať ešte len učia.Angažmán u Slonov je jeho prvá štáciou, a zatiaľ jedinú ostrú skúšku v podobe vlaňajšieho Pohára národov hrubo nezvládol, keď sa po bezkrevný výkone musel vo štvrťfinále skloniť pred hladnú Nigériou.
Počas svojej dlhej a bohatej kariéry platil Lamouchi za spoľahlivého stredného záložníka, ktorý síce nikdy výrazne nevyčnieval, svoje si však vždy odviedol; do veľkého futbalu ho priviedlo Auxerre, keď ho však v roku 1998 opúšťal, nikde nevydržal dlhšie ako tri roky. Najväčšie meno si urobil medzi rokmi 2000 a 2003 v Parme, potom obliekal dres Interu, Janova, Marseille a niekoľkých tímov na Blízkom východe.Kopačky na klinec zavesil v roku 2009, ao tri roky neskôr už preberal Slony v novej úlohe kouča.
Skvelé kvalifikačné výsledky mu nikto nevezme, rovnako ak o fakt, že pod jeho vedením vyšplhali Slony na historicky najvyššiu priečku v rebríčku FIFA (12. v apríli 2013), inak je však jeho pôsobenie zatiaľ skôr rozpačité - generačná obmena sa nekoná (v základnej zostave je nováčikom iba Aurier), futbal hrajú Slony stále rovnaký a aj naďalej platí, že lakmusovým papierikom úspechu budú výkony "Troch veteránov" , teda Didiera Drogbu a bratského dua Kolo Touré - Yaya Touré.Herným systémom bude opäť predvídateľné ofenzívnej 4-3-3 s veľkým dôrazom na využívanie krídelných priestorov. Lamouchimu tak nezostáva než dokázať pochybovačom, že na to naozaj má.
Prednosti:
Vôbec prvýkrát v histórii pocestujú Slony na MS s vizitkou najskúsenejšieho tímu svojej skupiny - a na turnaji, ktorý trvá len pár zápasov a je potrebná vybičovať sa k maximálnym výkonom počas krátkeho časového úseku, sa skúsenosti vyvažujú zlatom.Rovnako ako v rokoch 2006 a 20 10, aj tento rok majú Slony k dispozícii skvelú útočnú fázu; najmä Salomon Kalou mal v Lille vynikajúcu formu a čaká sa, že v národnom tíme bude vo svojich výkonoch pokračovať. (Na druhú stranu, Lille ho využívalo na hrote v systéme 4-3-1-2 a je otázkou, ako sa mu bude dariť na jeho "staré" pozíciu na pravom krídle.)
Pravá strana, ktorú obsluhujú Kalou s Aurierem, patrí medzi najlepšie na celom turnaji, a ofenzívne zameranie Slony ju budú bezpochyby hojne využívať. Tradične veľké výkony sa čakajú aj od Gervinho, ktorý v oranžovom drese pravidelne ožíva a dáva spomenúť na toho mladíka, ktorý si kedysi v drese Lille podmanil celú Európu.Vôbec najdôležitejším hráčom však bude opäť Yaya Touré, "zviera" uprostred zálohy, majster v zahrávaní priamych kopov a fenomenálny strelec zo strednej vzdialenosti. Dlhoročná kostra tímu (Barry - Kolo Touré - Yaya Touré - Drogba) má stále svetové parametre a dodá va slonom skúsenosti aj vyváženosť.
Slabiny:
Na druhú stranu je jasné, že opory starnú - Barry, Kolo Touré, Bamba, Drogba ani kapitán a rekordman v počte štartov Didier Zokora (ktorý sa dosť možno objaví aj v základnej zostave) už mladší a lepší nikdy nebudú.Dopredu ich môže hnať motivácia spojená s vedomím, že hrajú na svojom poslednom veľkom turnaji, v konkurencii ambicióznych Kolumbijčanov a Japoncov sa však dosť dobre môže stať, že skrátka nebudú stíhať.
Najmä Sol Bamba v prípravných dueloch pôsobil dojmom unaveného štyridsiatnika, robil obrovské chyby a rozhodne nijako nepomohol k rozriešeniu otáznikov vznášajúcich sa nad slonie defenzívu. Lamouchi ho pritom do základu na 90% postaví, pretože si nemôže príliš vyberať - káder Pobrežie je úzky a príliš závislý na prestarnutých oporách.Ak v nich Lamouchi nedokáže prebudiť druhú miazgu, môže "zlatá generácia" zakončiť svoje účinkovanie na svetových pódiách bez jedinej osemfinálovej účasti.
Predpokladaná zostava:
Barry - Aurier , K. Touré, Bamba, Boka - Tioté, Y. Touré, Die - Kalou, Drogba, Gervinho
Prípravné zápasy
Vyzerá to ako krutá irónia osudu - Slony sa na treťom Mundial v rade vôbec prvýkrát vyhnú" skupine smrti ", lenže na prvý pohľad už je príliš neskoro.Ich zlatá generácia je skrátka za zenitom a ani tento rok sa teda nedajú očakávať nejaké zázraky ..
História:
Je takmer isté, že fanúšikovia rokov budúcich budú deliť futbalovú históriu Pobrežia Slonoviny na éru pred a po Drogbovi. Nová kapitola africkej futbale sa začala písať v roku 2006, kedy do tej doby dominantné tímy arabského severu vypratali miesto reprezentáciám od Guinejského zálivu - a Pobrežie, spoločne s Ghanou, odvtedy platia za najsilnej� �í výber čierneho kontinentu.Ghančan zažili jednu slávnu éru už skôr, pre slony je potom súčasná generácia tou prvou, ktorá sa dokázala etablovať medzi svetovou elitou.
Práve Ghana bola tiež ich súperom vo finále Afrického pohára národov v roku 1992, ktorý sa konal v Senegalu a je dodnes jediným zlatým úspechom ambiciózneho tímu. Slony zohrali svoj prvý medzinárodný zápas v roku 1960 a prakticky ihneď sa zaradili medzi tie lepšie africkej výbery, vo svete však mali získať ohlas až takmer polstoročie potom.Ešte v roku 2004 to na žiadny prelom nevyzeralo, hráči v oranžových dresoch prepadli v kvalifikácii na Pohár národov v Tunisku a pri predstave, že o iba dva roky neskôr budú svojím futbalom baviť na majstrovstvách sveta celú planétu, by si fanúšikovia zrejme ťukali na čelo.
Lenže šampionát v Nemecku zmenil všetko. Samozrejme to nie je možné povedať s istotou, ale dá sa predpokladať, že s troch ou šťastia pri žrebovaní základných skupín mohli vtedy mladí a nažhavení Slony zopakovať podobnú jazdu ako Senegal o štyri roky skôr.V preťažké konkurencii síce prehrali zápasy s vysokými favoritmi z Argentíny aj Holandska, herne však rozhodne nesklamali, naopak - ich nadšený, ofenzívny futbal pritiahol pozornosť nestranných fanúšikov z celého sveta, a keď potom v poslednom zápase otočili zápas so Srbskom a Čiernou Horou (z 0 : 2 na 3: 2) a pripísali si historicky prvú výhru na MS, vyzeralo to s ich budúcnosťou ružovo. V Nemecku ešte doplatili na neskúsenosť, taktickú naivitu a individuálne chyby v obrane, ich ofenzívny potenciál však sľuboval veľké veci.
Možno, že keby sa tamojšie futbalovej asociácii podarilo nájsť stáleho a schopného kouča, vyzerali by nasledujúce roky trochu inak .Od odchode úspešného Henriho Michela však Sloni nikdy nemali na lavičke muža, ktorý by ich nepopierateľný talent a po tenciál dokázal dostatočne usmerniť, a pochopiteľne na to doplácali. Generácia, ktorá mala opanovat africkú scénu a na tej svetovej prelomiť (pre africké tímy) bájnu hranicu semifinále, tak nakoniec zhorela na všetkých frontoch - na Pohári národov sú jej vrcholom dve striebra (2006 a 2012), na majstrovstvách sveta stále čakajú na premiérový postup zo skupiny.
Pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike od neho neboli ďaleko.Nemilosrdný los im do skupiny určil ďalšie dva favoritov, Brazílii a Portugalsko, spolu s outsiderom zo Severnej Kórey; tím pod vedením švédskeho veterána Svena-Görana Erikssona sa však veľké výzvy nezľakol a hneď v prvom dueli s Portugalcami uhral bezgólovú remízu. Proti Brazílii však prišla očakávaná prehra (1: 3), ktorá zrazila ich postupové šance na minimum; nepomohla im ani pohodlná záverečná výhra nad Kórejci (3: 0). Slony sa tak opäť porúčal domov pred bránami vyraďovacích b ojov, ani tentoraz však nesklamali.
Tento rok idú Drogba a spol. na Mundial tretíkrát v rade, a čokoľvek iného než nepostup bude považované za neúspech.Kolumbia, Japonsko a Grécko sú síce kvalitné súperovi, lenže od Slonov sa už očakáva viac než len predviesť sympatický výkon. Je načase začať vyhrávať.
Kvalifikácia:
Čoby najvyššie nasadený africký tím malo Pobrežie pri žrebovaní kvalifikačnej skupiny dobrú východiskovú pozíciu v prvom koši, aj napriek tomu je však nečakalo nič ľahkého - do skupiny C k nim bolo okrem Tanzánie a Gambia priradené aj ambiciózny Maroko.Kto však očakával tuhý boj dvoch z najtalentovanejších celkov čierneho kontinentu, musel nakoniec ostať sklamaný; Slony si totiž svoju skupinu úplne podmanili, s Marokom dvakrát remizovali a spoľahlivejšie forma v dueloch s outsidermi (4 výhry zo 4 zápasov) je poslala do baráže s luxusným päťbodovým náskokom.
O postup hral Lamouchiho tím so silným lokálnym rivalom zo Senegalu; Levy z Teranga však aj cez rad talentovaných hráčov prechádzajú nesmierne ťažkým obdobím, čo sa na vzájomnom dvojzápase nakoniec prejavilo. Premenená penalta Didiera Drogbu už v tretej minúte úvodného duelu jasne ukázala, že si Slony šancu na majstrovstvách sveta utiecť nenechajú.Doma nakoniec vyhrali 3: 1, postup na šampionát potvrdili na neutrálnej marockej pôde remízou 1: 1.
Na koho sa zamerať: Serge Aurier
Asi každý fanúšik vidí , že Slony potrebujú generačnú obmenu ako soľ - a to pokiaľ možno čo najrýchlejšie, ak nechcú pracne vydobyté pozície medzi svetovou elitou zase vypratať.Medzi radom tridsiatnikov, ktorí sú skrátka až príliš kvalitné na to, aby ich niekto mladší vytlačil zo zostavy (často ani nie je kto), tak meno Serge Aurier septembra ako maják sľubujúci lepšie zajtrajšky.
Dvadsaťjedenročný Aurier pôj de na majstrovstvá sveta s bilanciou iba 9 štartov v národnom tíme, napriek tomu však nie je najmenších pochýb, že ho Lamouchi v zostave nezabudne.S výnimkou stálic Kaloua s Yayo Tour totiž Slony momentálne nemajú lepšieho hráča - Aurier bol v uplynulej sezóne v Toulouse fenomenálny, zaradil sa medzi najväčšie hviezdy Ligue 1 a v podstate sa už len čaká, či si ho z okcitánského klubu vytiahne Arsenal alebo nejaký iný hnuteľný klub.
Zoznam Aurierových prednosťou je zdanlivo nevyčerpateľný - je dostatočne univerzálny (okrem pravého beka zvláda aj post stopéra), silný v súbojoch, takticky inteligentný, zodpovedný v obrane a prekvapivo produktívny v útoku (v sezóne nastrieľal 6 gólov, čo je na obranca obdivuhodný počin).Pre rad fanúšikov bude majstrovstvá sveta prvou príležitosťou vidieť ho v akcii proti tým najlepším, a na Pobreží Slonoviny dúfajú, že ich klenot túto skúšku zvládne. Herný rozdiel opr oti predchodcovi Emmanuel Ebouému je už teraz obrovský.
Tréner: Sabri Lamouchi
Ak sme v úvode hovorili o tom, že veľkou nevýhodou Slonov je nestabilita (a objektívne i nedostatok kvality) na poste trénera, tento rok to len ťažko bude lepšie. Sabri Lamouchi je v nezávideniahodnej pozícii - na šampionáte povedie tím, od ktorého sa očakáva minimálne postup zo skupiny, on sám sa však trénovať ešte len učia.Angažmán u Slonov je jeho prvá štáciou, a zatiaľ jedinú ostrú skúšku v podobe vlaňajšieho Pohára národov hrubo nezvládol, keď sa po bezkrevný výkone musel vo štvrťfinále skloniť pred hladnú Nigériou.
Počas svojej dlhej a bohatej kariéry platil Lamouchi za spoľahlivého stredného záložníka, ktorý síce nikdy výrazne nevyčnieval, svoje si však vždy odviedol; do veľkého futbalu ho priviedlo Auxerre, keď ho však v roku 1998 opúšťal, nikde nevydržal dlhšie ako tri roky. Najväčšie men o si urobil medzi rokmi 2000 a 2003 v Parme, potom obliekal dres Interu, Janova, Marseille a niekoľkých tímov na Blízkom východe.Kopačky na klinec zavesil v roku 2009, ao tri roky neskôr už preberal Slony v novej úlohe kouča.
Skvelé kvalifikačné výsledky mu nikto nevezme, rovnako ako fakt, že pod jeho vedením vyšplhali Slony na historicky najvyššiu priečku v rebríčku FIFA (12. v apríli 2013), inak je však jeho pôsobenie zatiaľ skôr rozpačité - generačná obmena sa nekoná (v základnej zostave je nováčikom iba Aurier), futbal hrajú Slony stále rovnaký a aj naďalej platí, že lakmusovým papierikom úspechu budú výkony "Troch veteránov" , teda Didiera Drogbu a bratského dua Kolo Touré - Yaya Touré.Herným systémom bude opäť predvídateľné ofenzívnej 4-3-3 s veľkým dôrazom na využívanie krídelných priestorov. Lamouchimu tak nezostáva než dokázať pochybovačom, že na to naozaj má.
Prednosti:
V ôbec prvýkrát v histórii pocestujú Slony na MS s vizitkou najskúsenejšieho tímu svojej skupiny - a na turnaji, ktorý trvá len pár zápasov a je potrebná vybičovať sa k maximálnym výkonom počas krátkeho časového úseku, sa skúsenosti vyvažujú zlatom.Rovnako ako v rokoch 2006 a 2010, aj tento rok majú Slony k dispozícii skvelú útočnú fázu; najmä Salomon Kalou mal v Lille vynikajúcu formu a čaká sa, že v národnom tíme bude vo svojich výkonoch pokračovať. (Na druhú stranu, Lille ho využívalo na hrote v systéme 4-3-1-2 a je otázkou, ako sa mu bude dariť na jeho "staré" pozíciu na pravom krídle.)
Pravá strana, ktorú obsluhujú Kalou s Aurierem, patrí medzi najlepšie na celom turnaji, a ofenzívne zameranie Slony ju budú bezpochyby hojne využívať. Tradične veľké výkony sa čakajú aj od Gervinho, ktorý v oranžovom drese pravidelne ožíva a dáva spomenúť na toho mladíka, ktorý si kedysi v drese Lille podmanil celú Európu.Vôbec najdôležitejším hráčom však bude opäť Yaya Touré, "zviera" uprostred zálohy, majster v zahrávaní priamych kopov a fenomenálny strelec zo strednej vzdialenosti. Dlhoročná kostra tímu (Barry - Kolo Touré - Yaya Touré - Drogba) má stále svetové parametre a dodáva slonom skúsenosti aj vyváženosť.
Slabiny:
Na druhú stranu je jasné, že opory starnú - Barry, Kolo Touré, Bamba, Drogba ani kapitán a rekordman v počte štartov Didier Zokora (ktorý sa dosť možno objaví aj v základnej zostave) už mladší a lepší nikdy nebudú.Dopredu ich môže hnať motivácia spojená s vedomím, že hrajú na svojom poslednom veľkom turnaji, v konkurencii ambicióznych Kolumbijčanov a Japoncov sa však dosť dobre môže stať, že skrátka nebudú stíhať.
Najmä Sol Bamba v prípravných dueloch pôsobil dojmom unaveného štyridsiatnika, robil obrovské chyby a rozhodne nijako nepomohol k rozriešeniu otázn ikov vznášajúcich sa nad slonie defenzívu. Lamouchi ho pritom do základu na 90% postaví, pretože si nemôže príliš vyberať - káder Pobrežie je úzky a príliš závislý na prestarnutých oporách.Ak v nich Lamouchi nedokáže prebudiť druhú miazgu, môže "zlatá generácia" zakončiť svoje účinkovanie na svetových pódiách bez jedinej osemfinálovej účasti.
Predpokladaná zostava:
Barry - Aurier , K. Touré, Bamba, Boka - Tioté, Y. Touré, Die - Kalou, Drogba, Gervinho
Prípravné zápasy
Vyzerá to ako krutá irónia osudu - Slony sa na treťom Mundial v rade vôbec prvýkrát vyhnú" skupine smrti ", lenže na prvý pohľad už je príliš neskoro.Ich zlatá generácia je skrátka za zenitom a ani tento rok sa teda nedajú očakávať nejaké zázraky ..
História:
Je takmer isté, že fanúšikovia rokov budúcich budú deliť futba lovú históriu Pobrežia Slonoviny na éru pred a po Drogbovi. Nová kapitola africkej futbale sa začala písať v roku 2006, kedy do tej doby dominantné tímy arabského severu vypratali miesto reprezentáciám od Guinejského zálivu - a Pobrežie, spoločne s Ghanou, odvtedy platia za najsilnejší výber čierneho kontinentu.Ghančan zažili jednu slávnu éru už skôr, pre slony je potom súčasná generácia tou prvou, ktorá sa dokázala etablovať medzi svetovou elitou.
Práve Ghana bola tiež ich súperom vo finále Afrického pohára národov v roku 1992, ktorý sa konal v Senegalu a je dodnes jediným zlatým úspechom ambiciózneho tímu. Slony zohrali svoj prvý medzinárodný zápas v roku 1960 a prakticky ihneď sa zaradili medzi tie lepšie africkej výbery, vo svete však mali získať ohlas až takmer polstoročie potom.Ešte v roku 2004 to na žiadny prelom nevyzeralo, hráči v oranžových dresoch prepadli v kvalifikácii na Pohár národov v Tu nisku a pri predstave, že o iba dva roky neskôr budú svojím futbalom baviť na majstrovstvách sveta celú planétu, by si fanúšikovia zrejme ťukali na čelo.
Lenže šampionát v Nemecku zmenil všetko. Samozrejme to nie je možné povedať s istotou, ale dá sa predpokladať, že s trochou šťastia pri žrebovaní základných skupín mohli vtedy mladí a nažhavení Slony zopakovať podobnú jazdu ako Senegal o štyri roky skôr.V preťažké konkurencii síce prehrali zápasy s vysokými favoritmi z Argentíny aj Holandska, herne však rozhodne nesklamali, naopak - ich nadšený, ofenzívny futbal pritiahol pozornosť nestranných fanúšikov z celého sveta, a keď potom v poslednom zápase otočili zápas so Srbskom a Čiernou Horou (z 0 : 2 na 3: 2) a pripísali si historicky prvú výhru na MS, vyzeralo to s ich budúcnosťou ružovo. V Nemecku ešte doplatili na neskúsenosť, taktickú naivitu a individuálne chyby v obrane, ich ofenzívny potenciál v šak sľuboval veľké veci.
Možno, že keby sa tamojšie futbalovej asociácii podarilo nájsť stáleho a schopného kouča, vyzerali by nasledujúce roky trochu inak .Od odchode úspešného Henriho Michela však Sloni nikdy nemali na lavičke muža, ktorý by ich nepopierateľný talent a potenciál dokázal dostatočne usmerniť, a pochopiteľne na to doplácali. Generácia, ktorá mala opanovat africkú scénu a na tej svetovej prelomiť (pre africké tímy) bájnu hranicu semifinále, tak nakoniec zhorela na všetkých frontoch - na Pohári národov sú jej vrcholom dve striebra (2006 a 2012), na majstrovstvách sveta stále čakajú na premiérový postup zo skupiny.
Pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike od neho neboli ďaleko.Nemilosrdný los im do skupiny určil ďalšie dva favoritov, Brazílii a Portugalsko, spolu s outsiderom zo Severnej Kórey; tím pod vedením švédskeho veterána Svena-Görana Erikssona sa však veľké výzvy nezľakol a h neď v prvom dueli s Portugalcami uhral bezgólovú remízu. Proti Brazílii však prišla očakávaná prehra (1: 3), ktorá zrazila ich postupové šance na minimum; nepomohla im ani pohodlná záverečná výhra nad Kórejci (3: 0). Slony sa tak opäť porúčal domov pred bránami vyraďovacích bojov, ani tentoraz však nesklamali.
Tento rok idú Drogba a spol. na Mundial tretíkrát v rade, a čokoľvek iného než nepostup bude považované za neúspech.Kolumbia, Japonsko a Grécko sú síce kvalitné súperovi, lenže od Slonov sa už očakáva viac než len predviesť sympatický výkon. Je načase začať vyhrávať.
Kvalifikácia:
Čoby najvyššie nasadený africký tím malo Pobrežie pri žrebovaní kvalifikačnej skupiny dobrú východiskovú pozíciu v prvom koši, aj napriek tomu je však nečakalo nič ľahkého - do skupiny C k nim bolo okrem Tanzánie a Gambia priradené aj ambiciózny Maroko.Kto však očakával tuhý boj dvoch z najtalentovanejších celkov čierneho kontinentu, musel nakoniec ostať sklamaný; Slony si totiž svoju skupinu úplne podmanili, s Marokom dvakrát remizovali a spoľahlivejšie forma v dueloch s outsidermi (4 výhry zo 4 zápasov) je poslala do baráže s luxusným päťbodovým náskokom.
O postup hral Lamouchiho tím so silným lokálnym rivalom zo Senegalu; Levy z Teranga však aj cez rad talentovaných hráčov prechádzajú nesmierne ťažkým obdobím, čo sa na vzájomnom dvojzápase nakoniec prejavilo. Premenená penalta Didiera Drogbu už v tretej minúte úvodného duelu jasne ukázala, že si Slony šancu na majstrovstvách sveta utiecť nenechajú.Doma nakoniec vyhrali 3: 1, postup na šampionát potvrdili na neutrálnej marockej pôde remízou 1: 1.
Na koho sa zamerať: Serge Aurier
Asi každý fanúšik vidí , že Slony potrebujú generačnú obmenu ako soľ - a to pokiaľ možno čo najrýchlejšie, ak nechcú pracne vydobyté poz� �cie medzi svetovou elitou zase vypratať.Medzi radom tridsiatnikov, ktorí sú skrátka až príliš kvalitné na to, aby ich niekto mladší vytlačil zo zostavy (často ani nie je kto), tak meno Serge Aurier septembra ako maják sľubujúci lepšie zajtrajšky.
Dvadsaťjedenročný Aurier pôjde na majstrovstvá sveta s bilanciou iba 9 štartov v národnom tíme, napriek tomu však nie je najmenších pochýb, že ho Lamouchi v zostave nezabudne.S výnimkou stálic Kaloua s Yayo Tour totiž Slony momentálne nemajú lepšieho hráča - Aurier bol v uplynulej sezóne v Toulouse fenomenálny, zaradil sa medzi najväčšie hviezdy Ligue 1 a v podstate sa už len čaká, či si ho z okcitánského klubu vytiahne Arsenal alebo nejaký iný hnuteľný klub.
Zoznam Aurierových prednosťou je zdanlivo nevyčerpateľný - je dostatočne univerzálny (okrem pravého beka zvláda aj post stopéra), silný v súbojoch, takticky inteligentný, zodpovedný v obrane a prekvap ivo produktívny v útoku (v sezóne nastrieľal 6 gólov, čo je na obranca obdivuhodný počin).Pre rad fanúšikov bude majstrovstvá sveta prvou príležitosťou vidieť ho v akcii proti tým najlepším, a na Pobreží Slonoviny dúfajú, že ich klenot túto skúšku zvládne. Herný rozdiel oproti predchodcovi Emmanuel Ebouému je už teraz obrovský.
Tréner: Sabri Lamouchi
Ak sme v úvode hovorili o tom, že veľkou nevýhodou Slonov je nestabilita (a objektívne i nedostatok kvality) na poste trénera, tento rok to len ťažko bude lepšie. Sabri Lamouchi je v nezávideniahodnej pozícii - na šampionáte povedie tím, od ktorého sa očakáva minimálne postup zo skupiny, on sám sa však trénovať ešte len učia.Angažmán u Slonov je jeho prvá štáciou, a zatiaľ jedinú ostrú skúšku v podobe vlaňajšieho Pohára národov hrubo nezvládol, keď sa po bezkrevný výkone musel vo štvrťfinále skloniť pred hladnú Nigériou.
Poča s svojej dlhej a bohatej kariéry platil Lamouchi za spoľahlivého stredného záložníka, ktorý síce nikdy výrazne nevyčnieval, svoje si však vždy odviedol; do veľkého futbalu ho priviedlo Auxerre, keď ho však v roku 1998 opúšťal, nikde nevydržal dlhšie ako tri roky. Najväčšie meno si urobil medzi rokmi 2000 a 2003 v Parme, potom obliekal dres Interu, Janova, Marseille a niekoľkých tímov na Blízkom východe.Kopačky na klinec zavesil v roku 2009, ao tri roky neskôr už preberal Slony v novej úlohe kouča.
Skvelé kvalifikačné výsledky mu nikto nevezme, rovnako ako fakt, že pod jeho vedením vyšplhali Slony na historicky najvyššiu priečku v rebríčku FIFA (12. v apríli 2013), inak je však jeho pôsobenie zatiaľ skôr rozpačité - generačná obmena sa nekoná (v základnej zostave je nováčikom iba Aurier), futbal hrajú Slony stále rovnaký a aj naďalej platí, že lakmusovým papierikom úspechu budú výkony "Troch veteránov " , teda Didiera Drogbu a bratského dua Kolo Touré - Yaya Touré.Herným systémom bude opäť predvídateľné ofenzívnej 4-3-3 s veľkým dôrazom na využívanie krídelných priestorov. Lamouchimu tak nezostáva než dokázať pochybovačom, že na to naozaj má.
Prednosti:
Vôbec prvýkrát v histórii pocestujú Slony na MS s vizitkou najskúsenejšieho tímu svojej skupiny - a na turnaji, ktorý trvá len pár zápasov a je potrebná vybičovať sa k maximálnym výkonom počas krátkeho časového úseku, sa skúsenosti vyvažujú zlatom.Rovnako ako v rokoch 2006 a 2010, aj tento rok majú Slony k dispozícii skvelú útočnú fázu; najmä Salomon Kalou mal v Lille vynikajúcu formu a čaká sa, že v národnom tíme bude vo svojich výkonoch pokračovať. (Na druhú stranu, Lille ho využívalo na hrote v systéme 4-3-1-2 a je otázkou, ako sa mu bude dariť na jeho "staré" pozíciu na pravom krídle.)
Pravá strana, ktorú obsluhujú Ka lou s Aurierem, patrí medzi najlepšie na celom turnaji, a ofenzívne zameranie Slony ju budú bezpochyby hojne využívať. Tradične veľké výkony sa čakajú aj od Gervinho, ktorý v oranžovom drese pravidelne ožíva a dáva spomenúť na toho mladíka, ktorý si kedysi v drese Lille podmanil celú Európu.Vôbec najdôležitejším hráčom však bude opäť Yaya Touré, "zviera" uprostred zálohy, majster v zahrávaní priamych kopov a fenomenálny strelec zo strednej vzdialenosti. Dlhoročná kostra tímu (Barry - Kolo Touré - Yaya Touré - Drogba) má stále svetové parametre a dodáva slonom skúsenosti aj vyváženosť.
Slabiny:
Na druhú stranu je jasné, že opory starnú - Barry, Kolo Touré, Bamba, Drogba ani kapitán a rekordman v počte štartov Didier Zokora (ktorý sa dosť možno objaví aj v základnej zostave) už mladší a lepší nikdy nebudú.Dopredu ich môže hnať motivácia spojená s vedomím, že hrajú na svojom posled nom veľkom turnaji, v konkurencii ambicióznych Kolumbijčanov a Japoncov sa však dosť dobre môže stať, že skrátka nebudú stíhať.
Najmä Sol Bamba v prípravných dueloch pôsobil dojmom unaveného štyridsiatnika, robil obrovské chyby a rozhodne nijako nepomohol k rozriešeniu otáznikov vznášajúcich sa nad slonie defenzívu. Lamouchi ho pritom do základu na 90% postaví, pretože si nemôže príliš vyberať - káder Pobrežie je úzky a príliš závislý na prestarnutých oporách.Ak v nich Lamouchi nedokáže prebudiť druhú miazgu, môže "zlatá generácia" zakončiť svoje účinkovanie na svetových pódiách bez jedinej osemfinálovej účasti.
Predpokladaná zostava:
Barry - Aurier , K. Touré, Bamba, Boka - Tioté, Y. Touré, Die - Kalou, Drogba, Gervinho

Ingen kommentarer:

Send en kommentar